Novi trend: Gravel Grinder

Od tvrdo nabijene zemlje do šljunka veličine teniske loptice. Udaljenost se obično kreće između 50 i 150 kilometara…

Gravel Grinder je utrka ili vožnja po makadamskim (šljunčanim) cestama, po podlogama kao što su (loš) asfalt, šljunak, zemlja, singlice, servisne (vatrogasne) ceste… Podloga može varirati od tvrdo nabijene zemlje do šljunka veličine teniske loptice. Udaljenost se obično kreće između 50 i 150 kilometara, ali može biti i veća.

Prije nego što se upustite u vožnju, imajte na umu nekoliko stvari. Prvo, budući da ćete se voziti po šljunku, a ne po glatkom asfaltu, veća je mogućnost defekta, pa budite pa svakako ponesite rezervne zračnice (ii opremu za krpanje tubelessa) s polugama za demontažu vanjske gume, te multitool alat i mini pumpu (ili CO2 bombice).

Pošto ćete većinu vremena provesti na pustim cestama, vjerojatno nećete naletjeti na kioske ili prodavaonice. Obavezno ponesite toliko hrane i pića koliko vam je potrebno za cijelu vožnju. Ako idete na dulju vožnju, možda će vam biti potrebni dodatni bidoni jer vjerojatno neće biti mjesta za punjenje boca. Napokon, ne zaboravite da bi vožnja biciklom trebala biti zabavna. Neka bude zabavno i uživajte u novoj avanturi!

Ilustracija: Nenad Ciglar

Foto: Siniša Štambuk