Međimurska gravel bajka

05. 12. 2020.

Najsjevernija regija Hrvatske nudi kilometre i kilometre makadamskih cesta. Međimurje je kao stvoreno za najnoviji trend u biciklizmu: Gravel vožnju!

Možda nema visoke planine, krš ili morsku obalu, ali zato nudi kilometre i kilometre makadamskih cesta koje prolaze pitomim krajolikom, između velikih obrađenih površina i livada, te spajaju živopisna mjesta i gradove. Međimurje je najbliže idealu gravel vožnje jer su makadamske ceste u pravilu lijepo uređene i održavane. Nisu previše zahtjevne pa se na njima mogu voziti i oni s manje iskustva ii kondicije, ali na njima se mogu „ganjati“ i oni koji žele nešto zahtjevnije izazove.

Od Gornjeg Međimurja do mađarske granice

U rujnu smo iskoristili jedan lijep vikend i na gravel biciklima smo prošli dio trasiranih ruta i dobar dio Međimurja. Start i cilj naše kružne vožnje od devedesetak kilometara duljine bio je u adrenalinskom parku PG Geler u Malom Mihaljevcu (općina Sveti Juraj na Bregu u Gornjem Međimurju).

Info: pg-geler.hr

Trasa, kombinacija makadama, asfalta i nešto šumskih putova, vodila nas je prvo prema Murskom Središću, najsjevernijem gradu u Hrvatskoj, koji biciklisti(ca)ma nudi šljunčanu stazu (šetnicu) smještenu na obali rijeke Mure, spojenu sa samim središtem mjesta.

Potom smo nastavili dalje na istok, prema Peklenici, mjestu u kojemu je obilježena prva naftna bušotina u svijetu s koncesijom za gospodarsko iskorištavanje. Naravno, od naftne industrije u Međimurju nema ništa, ali zato su Amerikanci komercijalizirali svoje izvore nafte nakon Međimuraca.

Trasom duž međunarodne biciklističke trase MURA R2 kod Miklavca, pa preko „prerijskog terena“ kod Podturna i Domašinca (lokalitet „Leš“ na kojem su nekada obitavale velike šume hrasta) prošli smo, mahom makadamskim cestama, sve do graničnog prijelaza s Mađarskom kod Goričana. Potom smo se, kroz samo mjesto Goričan, uputili natrag na zapad, prema Malom Mihaljevcu.

Gravel i MTB u spoju s hedonizmom

Slijedeći dan bio je rezerviran manje za vožnju, ali više za gastronomiju. Orijentirali smo se na MTB, pa smo na lokalitetu Mlinarske kuće u Žabniku i obližnje skele na Muri testirali nove Giantove modele.

Info: https://visit.svetimartin.hr/mlinarska-kuca-zabnik/

Pošto smo u kombiju vozili nekoliko novih MTB modela, nismo mogli izbjeći posjet klasičnoj XC stazi smještenoj u šumi iznad hotela SPA Golfer u općini Toplice Sveti Martin. Ovu smo lokaciju već ranije posjetili više puta, jer BBK Mura Avantura tamo već tradicionalno organizira MTB utrke. Posljednji puta smo tamo bili u srpnju, kada je organizirano Nacionalno XCO prvenstvo Hrvatske.

Staza u Svetom Martinu je izazovna i zahtjevna, te predstavlja dobar zalogaj i za iskusnije brdske bicikliste. Odmah uz stazu su smješteni bazeni u sklopu hotela SPA Golfer, pa je vrlo praktično nakon vožnje uskočiti u hladnu ili toplu vodu u toplicama.

Info: www.termesvetimartin.com

Međimurje je vinorodan kraj, pa nismo mogli propustiti kušanje Graševine, Chardonnaya i Traminca u Vinskoj kući OPG Hažić u Jurovčaku kod Toplica Sveti Martin. Osim vina, OPG nudi i prirodne sokove od jabuke, grožđa ili aronije, ali i hrskavi čips od jabuke.

Info: opg-hazic.com

Rute, lokacije i GPS tragovi

Web odredište Međimurje Bike već sada nudi dobar izbor trasiranih i označenih ruta različitih težina, a biti će ih i još više. Rute su jednostavne, srednje teške ili zahtjevne, a protežu se makadamima i asfaltiranim cestama.

https://www.medimurje-bike.com/popis-ruta

Naš prijatelj i suradnik Nenad Ciglar podijelio podijelio je neke od svojih ruta na BikeMap profilu. Trenutno ih je četiri, ali ne sumnjamo da će ih uskoro biti i više.

www.bikemap.net

Ruta našeg prvog međimurskog dana na Stravi

https://www.bikemap.net/en/c/316624/

GPX datoteka naše međimurske gravel vožnje dostupna je ovdje:

1drv.ms

NOVE OBJAVE

Gravel kalendar 2023.

Gravel kalendar 2023.

Pogledajte termine ovogodišnjih gravel utrka, vožnji, group-ride u, kak bi naši rekli, "regionu" 🙂 Ima tu HR, SLO, HU, A, BiH i SRB, a...

RundaMura 2022

RundaMura 2022

Prva „RundaMura“ se je odvrtjela. Dvadesetak muža i jedna žena se sastalo ispred pivovare „Lepi Dečki“, čija je lokacija i tekuća ponuda...

Gravel is not dead!

Gravel is not dead!

Gravel evoluira, dijeli se u podgrupe, zadire u druge skupine, poput PAC-MANa jede sve pred sobom, obraća se pripadnicima druge vjere?...

Vransko jezero gravel

Vransko jezero gravel

Drevna Vrana idealno je mjesto za jednodnevni gravel izlet za vrijeme ljetnih morskih praznika, ali nedvojbeno je atraktivna i u ostalim...

Murščak: Šumski gravel

Murščak: Šumski gravel

Sjeveroistok Međimurja, Murščak, močvarno je područje uz Muru. Do ušća u Dravu ima još samo 40 kilometara… Do prije ravno stotinu godina...

Bikepacking torbe Giant H2Pro

Bikepacking torbe Giant H2Pro

Vodonepropusnost materijala je poželjna značajka, koja će Vam uvelike smanjiti muke. Svjetski poznat proizvođač bicikala i opreme, Giant,...

Novi trend: Gravel Grinder

Novi trend: Gravel Grinder

Od tvrdo nabijene zemlje do šljunka veličine teniske loptice. Udaljenost se obično kreće između 50 i 150 kilometara… Gravel Grinder je...

Giant Revolt 2020

Giant Revolt 2020

Model Revolt donosi „pobunu“ protiv postojećih standarda MTB i cestovnih bicikala. Njegove osobine izvlače ponajbolje iz oba svijeta te...